Venku ještě leží sníh, ale jaro už je cítit ve vzduchu. Příroda se po zimním klidu začíná probouzet. Brzy všechna ta ukrytá sílu začne proudit ven. Jestli už se také nemůžete dočkat, tak vyzkoušejte klíčení.

Při klíčení semen můžete na vlastní oči pozorovat zázračnou proměnu zdánlivě nečinného semínka na křehkou novou rostlinku.

Po zimním období si můžete vychutnat čerstvé křupavé klíčky plné vitality, minerálů a vitamínů. Naše děti je milují. Můžete je zobat jen tak, sypat na chleba, do polévky, kaše …

Příprava je velice jednoduchá a výsledek úžasný. Získáte lahodnou a zdravou pochoutku, která vás nestojí téměř žádné úsilí. Zkuste to.

Bonusem navíc je pro děti lekce trpělivosti. Klíčení nejde uspěchat ani popohnat. Dětem tak krásně pomáhá k přijetí skutečnosti, že vše potřebuje svůj čas. Během klíčení chodí kontrolovat, jestli už jsou ocásky (klíčky) dost dlouhé. Klíčky jsou připravené k jídlu za 2-3 dny. 

Co budete potřebovat?

  • semena na klíčení (my máme nejraději mungo fazole – k dostání ve zdravé výživě)
  • sklenici (např. od kyselých okurek)
  • obyčejný bavlněný obvaz o šířce 12 cm 
  • gumičku
  • misku

jak na to?

 

1. Do sklenice nasypeme propláchnutá semena ve vrstvičce vysoké cca 2 cm. Zalijeme vodou. Takto namáčíme semena cca 12 hodin (přes noc nebo od rána do večera – jak vám lépe vyhovuje). 

 

2. Po fázi namáčení ustřihneme gázu a gumičkou ji připevníme na horní okraj sklenice. Gáza bude sloužit jako sítko a dno při klíčení. Je tedy vhodné přeložit více vrstev přes sebe a gumičkou pěkně napnout. Já dávám 3 vrstvy. Gázu necháme po celou dobu klíčení na sklenici.

 

 

3. Namáčecí vodu přes gázu slijeme a semínka propláchneme vlažnou vodou. Sklenici (bez vody) postavíme šikmo do misky – dnem vzhůru. Voda, která zůstala mezi semínky může krásně odtéct. Semínka mají dostatek vzduchu i vlhkosti.

 

4. Dále stačí semínka už jen proplachovat vlažnou vodou 2-3x denně. 

 

5. Mungo fazole jsou k jídlu nejvhodnější při délce klíčků cca 2 cm. Při dovršení této délky je můžete dát i se sklenicí do lednice a spotřebovat následující den. Pokud tedy něco zbude. :o)

Z té dvoucentimetrové vrstvičky budete mít sklenici plnou klíčků. Nenechte se zmást, že vám tak málo semen nebude stačit.

My většinou máme dvě sklenice najednou. Jedna s rostoucími klíčky a jedna s namočenými semeny. Překryjeme tak čas, kdy klíčky ještě nejsou dost dlouhé.

Ať vám klíčky chutnají a dodají sílu a energii. :o)

Jste po zimě unavení a bez energie?

Říkáte si, že už by to chtělo zhubnout nebo začít dělat více pro zdraví?

Předjaří je ideální čas na pročištění těla. Pomůže vám se zdravím i energií. Příští týden si můžete přečíst, jak jednoduše se pustit do jarního úklidu ve vašem těle.

Hledáte cesty k rovnováze a radosti?

Skrze články a e-booky sdílím svoje zkušenosti s přizváním přírody do všedních dnů.

Pomáhám lidem nahlížet každodenní situace jinýma očima. Objevovat poselství, která jsou ukrytá za “starostmi”. 

Ráda vám zdarma pošlu světýlka inspirace – vždy když přibude něco nového.